B/S/T = TUKY

Sú dôležitou súčasťou buniek, nachádzajú sa najmä v bunkových membránach a nervových tkanivách. Lipoproteíny sú dôležitou stavebnou zložkou bunky, pomocou nich sa uskutočňuje transport prakticky všetkých lipidov v organizme.

Sú najdôležitejšou energetickou rezervou organizmu a podieľajú sa až 50% na získavaní energie v biologických oxidáciách. Denne sa metabolizuje 100g lipidov, z ktorých sa uvoľňuje 3760 kJ (900 kcal). Asi polovica tukov organizmu je uložená v podkožnom tkanive, ďalej sa nachádzajú okolo obličiek, v brušnej dutine (omentum), v oblasti pohlavných orgánov a vo svaloch.

Tuky predstavujú nepostrádateľnú zložku výživy, ale súčasne ich nevhodný výber a nadmerná konzumácia zvyšujú riziko vzniku mnohých ochorení.

Tuky majú vysokú energetickú hodnotu (38 kJ), preto sú bohatým zdrojom energie, slúžia ako tepelný izolátor, tvoria základnú zložku bunkových membrán, sú dôležité pre prenos vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K), sú nosičmi vône, dodávajú charakteristickú plnosť a textúru pokrmu. Ich sýtiacu schopnosť je však najnižšia.

Tuky rozdeľujeme na rastlinné a živočíšne, ich energetická hodnota je však rovnaká.

Sú zložené z glycerolu a mastných kyselín (MK), ktoré sa delia na niekoľko skupín s odlišným pôsobením na niektoré rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení.

Príjem tukov by nemal byť viac ako 35% z celkového energetického príjmu. Nadmerný príjem nevhodných tukov je spojený s rizikom vzniku nadváhy a obezity, s chorobami srdca a ciev, alebo s rozvojom niektorých typov nádorov. Preto je nutné strážiť nielen množstvo, ale aj kvalitu tukov a zastúpenie jednotlivých MK

View:8/16/All/
Filter

Showing 1–8 of 20 results

Loading Loading...

All products loaded